Hae

Jigikalastus

Itäisen Suomen vesialueet tarjoavat koko Suomen mittapuulla parhaimpia edellytyksiä harrastaa jigikalastusta niin kalaston kuin kalamäärienkin suhteen. Voimme tavoittaa sellaisia saaliita, joita et edes voinut kuvitella saavasi! Lajin harrastaminen onnistuu hyvin myös rannalta ja alueellamme onkin erilaisia rantakalastuskohteita jigausta varten.
Jigikalastuksella tavoitellaan useimmiten kuhia, haukia ja ahvenia. Jigillä kalastamista voidaan harjoittaa läpi avovesikauden, kun tunnetaan kalojen lajikohtainen käyttäytyminen ja elintavat. Jigaukseen erikoistuneet oppaat tietävät ne erikoistekniikat, joilla saadaan tulosta aikaiseksi. Ison petokalan jigaaminen tarjoaa onnistuessaan sellaisen elämyksen, ettet toista ole kokenut!


Jigikalastuksessa käytetään n. 6-8 jalkaisia vapoja, 0.12-0.30mm paksuista värikästä kuitusiimaa kohdelajin mukaan, sekä jigikalastukseen sopivia koukkuja ja itse jigejä. Keloina käytetään laadukkaita 20,25 sekä 30-kokoluokan etujarrullisia avokeloja tai hyrräkeloja mieltymysten mukaan. Perukkeena on yleisemmin 0.20-1.2mm fluorocarbon, monofiili- tai muu teräsperuke.


Kalastusmuodon suosio perustuu sen tehokkuuteen, helppouteen ja monipuolisuuteen. Jigaaminen onnistuu erittäin hyvin jopa ainoastaan yhdellä jigikalastusta varten kootulla kalastussetillä. Jigikalastusta voi harrastaa esimerkiksi rannoilta tai soutuveneestä lähes missä tahansa. Veneisiin asennettava elektroniikka – kuten erilaiset kaikuluotaimet – tekevät kalojen löytämisestä helpompaa ja voivat muuttaa harrastuksen mielenkiintoisemmaksi. Laadukas elektroniikka ja kaikuluotaimen oikeanlainen tulkinta on suuressa roolissa, kun kalastaja hakee onnistumisia jigillä veneestä käsin.
Viistokaikuluotain toimii joskus oivana apuvälineenä, kun etsitään suurempia kaloja matalammasta vedestä. Voimme merkata jopa yksittäisiä kaloja kaikuluotaimesta, jolloin merkki piirtyy karttaan pisteenä. Silloin voimme keskittyä kalastamaan merkattuja kaloja ja voimme helposti vaihtaa heittosuuntaakin ilman kalan häirintää. Kalastustekniikka on erittäin toimiva matalahkossa vedessä. Varsinaista täsmäkalastusta mahtavine tärppeineen!


Uusimpien kaikuluotaimien Live-teknologia mahdollistaa myös kalan reaaliaikaisen liikkumisen seuraamisen ja kalastus voidaan tuolloin kohdentaa yksittäiseen, suureen petokalaan. Live- teknologian kehittyessä myös jigikalastus saa hienoja nyansseja: täsmäheitto, pystylanka, vertikaali…termejä on lukuisia. Osa verkostomme oppaista hyödyntää Live- kaikuluotainteknologiaa palveluissaan. Kannattaa kysyä, mikäli haluat kyseisestä kalastusmuodosta kokemusta.
Kalastusoppailtamme luonnistuu kaikki yleisimmät kalastustyylit, joita jigikalastuksessa voidaan käyttää. Niitä ovat muun muassa:


Heittojigaaminen
Perinteinen heittojigaaminen on suosituin jigikalastuksen muoto. Sitä voidaan tehdä niin hauelle, kuhalle kuin ahvenelle, tai jopa särkikaloille pienillä jigeillä. Vieheiden koko valitaan kohdelajin mukaan: käytettävät painot alkavat pelkästä koukusta päättyen aina n. 40-grammaan asti. Suosituin paino kesällä heittojigeissä vaihtelee 3-12 gramman välillä. Tämän painoisilla jigeillä kalastetaan usein 1-8 metrin syvyisillä vesillä.


Microjigaaminen
Microjigauksessa käytettävät vieheet ovat usein pieniä. Kalastus tapahtuu lyhyellä ja kokotoimisella vavalla, jolla pienimmätkin kalat huomataan ja tartutetaan helposti. Myös siima on usein ohutta, jotta vieheiden heittäminen on mahdollista järkevästi. Kohdelajeina ovat ahven ja kuha. Ahvenelle microjigaus sopii täydellisesti varsinkin silloin, jos kalastus tapahtuu matalassa vedessä. Optimaalinen syvyys on monesti 0.5-2 metriä, mutta esimerkiksi ahvenen parveutuessa syksyllä voidaan kalastaa syvemmältäkin. Microjigausta ei kannata harrastaa silloin, jos kalastaa sekakalaparvessa, jossa on myös haukia. Peruke on usein hieman ohuempaa, jotta jigi ui paremmin. Tällöin pienimmätkään kalat eivät säiky peruketta.
Monesti microjigeihin ottaa muutkin kalalajit, kuten lahna, säyne tai iso särki. Saalislajien kirjo on tässä kalastusmuodossa erittäin monipuolinen. Myös suurille ajoahvenille microjigi kelpaa kaikista parhaiten ja se toimii keväästä myöhään syksyyn asti eri syvyysalueilla.


Dropshot
Dropshotissa paino sijaitsee perukkeen päässä ja jigi sen yläpuolella. Tätä yhdistelmää heitetään samalla tavalla kuin perinteistä painopäätä. Tämän kalastustekniikan etuihin kuuluu esim. se, että jigiä voidaan uittaa erittäin hitaasti painon raahatessa pohjaa ja korostaa sen liikettä käsialauitolla. Jigi voidaan asettaa myös parhaiten kalastavalle syvyydelle eli etäisyydelle käytettävästä painosta. Mikäli pohjassa on paljon puumateriaalia tai kivikkoa, jigikään ei jää niin helposti pohjaan tässä tekniikassa. Tätä vaihtoehtoa tarjotaan yleisimmin ahvenelle ja kuhalle, mutta myös hauelle sen ollessa passiivinen ja huonolla syönnillä. Joskus pienet jigit toimivat ottihalukkuutta parantavana tekijänä ja voivat laukaista ensimmäiset kalat ottamaan, jolloin myös muut kalat aktivoituvat kalastettavalla alueella.


Tervetuloa tutustumaan jännittävään ja monipuoliseen jigikalastukseen kanssamme!

Tutustu jigikalastusta tarjoaviin yrityksiin
Edellinen
Heittokalastus
Seuraava
Onginta