Hae

Vetouistelu

Vetouistelu on Järvi-Suomen alueella suosittu ja tehokas kalastusmuoto, jossa useita vieheitä vedetään liikkuvan veneen perässä. Uistelussa käytetään useimmiten moottoriveneitä, mutta myös soutuveneellä tapahtuva soutu-uistelu on mahdollista.

Vetouistelussa käytetään vieheinä vaappuja, kevyitä lusikkauistimia sekä täkyrakseja. Kalastuksessa käytetään vetouisteluun suunniteltuja hyrräkeloja ja tyypillisesti 180–270 senttimetrin mittaisia vapoja. Kalastuselektroniikan, kuten kaikuluotainten ja karttaplottereiden hyödyntäminen on vetouistelussa tärkeässä osassa.
Vetouistelua voidaan harjoittaa monipuolisesti sekä matalassa että syvässä vedessä. Vieheet levitetään veneen sivuille sivuplaanareiden tai levittäjävapojen avulla. Useimmiten vieheet upotetaan halutulle uintisyvyydelle siimapainojen ja syvätakiloiden avulla. Sivuplaanareiden ja syvätakiloiden avulla kalastettaessa käytetään samanaikaisesti yleensä 6-12 vapaa. Käytettävien vapojen määrä riippuu vesialueen kalastussäännöistä ja käytössä olevista kalastusluvista.
Uistelemalla tavoitellaan petokaloja, kuten haukia, kuhia ja ahvenia. Näitä lajeja voidaan pyytää vetouistelemalla koko avovesikauden ajan. Vetouistelu soveltuu hyvin myös lohikalojen kalastamiseen, mutta tällöin tulee huomioida erityisen tarkasti laji- ja aluekohtaiset kalastusrajoitukset.

Tervetuloa tutustumaan vetouistelun saloihin kanssamme!

Tutustu yrityksiin, jotka järjestävät vetouistelua
Edellinen
Pilkintä
Seuraava
Järvi-Suomen alue